Lær at opfostre en MODERSUR.

Dag 1

  • 140 g. vand
  • 100 g. hvedemel
  • 2 g. gær

Blandes, røres godt og opbevares lunt og dækket med et klæde i 16-18 timer.

Dag 2

  • De 242 g. surdej fra dag 1
  • 125 g. vand
  • 125 g. hvedemel

Blandes, røres godt og opbevares lunt og dækket med et klæde i 16-18 timer.

Dag 3

  • De 250 g. surdej fra dag 2
  • 125 g. vand
  • 125 g. hvedemel

Blandes, røres godt og opbevares lunt og dækket med et klæde i 16-18 timer.

Dag 4

  • De 250 g. surdej fra dag 3
  • 125 g. vand
  • 125 g. hvedemel

Blandes, røres godt og opbevares lunt og dækket med et klæde i 16-18 timer.

Du har nu en modersur.

Den kan bages med NU, eller stilles i køleskabet med låg på.

Når du vil bage kan du opfriske en del af din modersur i dette forhold:

  • 50 g. surdej
  • 50 g. vand
  • 50 g. mel

Du kan altså også tage 100 g. fra din modersur og opfriske med
100 g. vand og 100 g. mel

Opbevares lunt i 14 timer og du er klar til at bage.
Når du er ved at løbe tør for modersur, kan du opfriske denne efter samme princip med én enkelt fodring og 14 timer et lunt sted.

Overskydende dej i selve opstarten af en surdej kan sagtens anvendes i bagværk. Det har dog ikke samme effekt og integritet som en moden modersur har.